🍎Miért olyan nehéz lemondani a sajtról?🧀

2020.08.08.

Egyáltalán, miért élik meg emberek lemondásnak, ha nem fogyasztanak sajtot?
🍏A sajtban található fő fehérje a kazein, ami az emésztés során kazomorfinná alakul. Ez az agyban a morfinszármazékokhoz hasonlóan az ópiát receptorokhoz kötődik és jó érzést, valamint függőséget okoz. Olyannyira, hogy Dr. Neal Barnard a crack-hez hasonlítja.
🍎Ezen kívül kutatások szerint azok a leginkább függőséget kiváltó ételfajták, amikben magas a szénhidrát- és zsírtartalom is egyszerre (például sütemények). Gondoljunk csak bele, milyen nehéz ellenállni csak még egy szelet csokinak, egy kis olajban sült krumplinak, és hopp már el is fogyott az egész.
🍏Miért? Mert mi az, ami a gyorséttermek kora előtt is már ilyen (sok szénhidrát sok zsír) összetételű volt? Az anyatej.
🍎Miért olyan addiktív az anyatej? Hogy életben maradjon az újszülött, akinek ez az egyetlen tápláléka, így fennmaradjon a fajunk is. Ugyanez vonatkozik a tehéntejre, a kis bocinak ez a tápláléka, ez a bocinövesztő formula, ez biztosítja az ő fajuk túlélését is. És ez van a sajtban is, mesterségesen feldúsítva, koncentrálva.
🍏Az agyunk úgy van huzalozva, hogy értékesnek tartja a magas kalória tartalmú ételeket, hiszen évmilliókon keresztül ez kellett a túléléshez. Ma azonban, a bőség korában, ez a fajunkra jellemző normális, evolúciósan megalapozott válasz, az abnormálisan kalóriagazdag környezetben, a feldolgozott ételek között, már túlzott fogyasztáshoz és elhízáshoz vezet.
🍎Jó hír: a sajtról lényegesen könnyebb lejönni, mint a kokainról, a legegyszerűbb, ha tudatosan, jóllakottan vásárolsz és nem tartasz otthon.
🍏„De akkor mit tegyek a kenyérre?” Ezer és egyféle zöldségkrém, hüvelyesekből készült krém, gombakrém, ezek bármilyen kombinációja, ízlés szerinti fűszerezéssel! 🥑🍆🥕🌽🌶🥦🧄🧅Ha nagyon kell még egy réteg, akkor feltétként egy kis nyers zöldséggel próbálkozz, de a tofu is elkészíthető szeletekben. Kísérletezz bátran!
🍎🍏Nektek van bevált receptetek? Kérem az ötleteket, segítsetek egymásnak is! 🍎🍏

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5083777/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25692302/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK53528/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK53561/
https://eu.usatoday.com/…/cheese-so-addictive…/98877844/0