Mikor menjünk ügyeletre?

Kedves Szülők!

👩‍⚕️ A teljes alapellátást érintő ügyeleti átszervezéssel együtt február 1-től a Pest megyei házi gyermekorvosi ügyelet is módosult. 

🧑‍⚕️ Ezek alapján a praxisomba tartozó gyermekek részére a továbbiakban hétköznap 16-22, hétvégén 08-22 óra között lesz alapellátó szakorvosi ügyelet, helyszíne VÁC.

👩‍⚕️ Tekintettel arra, hogy egész Pest megyében összesen 3 helyen lesz gyermekorvosi ügyelet (Érd, Vác, Cegléd), számítani kell arra, hogy igen sok beteg fog megjelenni az új ellátóhelyen.

🧑‍⚕️ Dr. Bence Zsófia alapellátó gyermekorvos kollégám összeállítását veszem át szerkesztve.

👩‍⚕️ Ez a leggyakoribb panaszok alapján egy kis segítség, hogy mikor indokolt munkaidő után/este elindulni (akár háziorvosi ügyeletre, akár gyermek sürgősségi osztályra), illetve mikor lehet megvárni a másnapi rendelést.

✅ Mikor menjünk?

– láz vagy hőemelkedés mellett jelentkező súlyos állapotromlás, nagyfokú gyengeség, aluszékonyság, esetleg tudatzavar (+hányás/kiütés/nagyon erős fejfájás, stb)

– gyakori, rohamokban jelentkező, görcsös köhögés

– nehézlégzés (vagyis a gyerek küzd a levegőért), zihálás (emelkedett légzésszám), furcsa hangjelenségek (belégzési nehezítettség, sípolás)

– több órája/napja tartó erős hasi fájdalom, mely egyre rosszabb, esetleg a jobb alhasba lokalizalható

– rövid időn belül 10-nél többször ismétlődő hányás, itatási gondok

– fájdalomcsillapító ellenére is fennálló, esetleg romló fülfájás, fülfolyás

– nagyon erős, nyelési-, beszéd- vagy szájnyitási nehezítettséggel járó torokfájás

– kiterjedt viszkető kiütések vagy arc duzzanattal járó allergiás reakció

– gyakori csípő, égő, sürgető vizelés(i inger).

– …. illetve ha a gyermek összességében ijesztően rossz benyomást kelt

❌ Mikor NE?

– bármilyen tünet mellett ha a gyereknek jó az általános állapota, fent van, inni tud (még ha étvágya nincs is), egyszóval „jó benyomást kelt”.

– lázas lett…

– jó közérzet mellett észlelt hurutos tünetek légzési nehézségek nélkül

– röviddel ezelőtt kezdődött fülfájás

– <10 hányás, vagy ismétlődő hasmenés itatási gondok nélkül

– kullancs van/volt a gyerekben

🧑‍⚕️ A legtöbb gyermek betegséget vírus okozza, melyek esetében a tüneteknek megfelelően alkalmazott terápián (láz/fájdalomcsillapító, orrszívás – orrspray, inhalálás, torokfertőtlenítő, probiotikum, antihisztamin, kullancs csipesz, stb) kívül másra nincs szükség. 

👩‍⚕️ Nem gyógyul előbb a lepkehimlő/bárányhimlő/kéz-láb-száj/stb betegség, ha arra egy ügyeletes orvos mondja ki a diagnózist, és nem másnap a házi gyermekorvos.

🧑‍⚕️ Sőt, a fenti alarmírozó tünetekkel nem járó bakteriális betegségek sem okoznak egészségkárosodást, ha 12-24 óra múlva indul csak antibiotikum terápia (pl. gennyes kötőhártya gyulladás, Streptococcus okozta mandulagyulladás, skarlát).

👩‍⚕️ Gyakran elmondjuk azt is, hogy éppen csak pár órája észlelt panaszok mellett gyakran „késnek” a fizikális vizsgálattal észlelhető típusos eltérések, vagyis nem feltétlenül járunk jól, ha azonnal orvoshoz rohanunk, érdemes tüneti terápiát alkalmazni és várni egy kicsit.

❗️❗️ És ami talán a legfontosabb: 

egy beteg, lázas, fájdalom miatt szenvedő, álmos gyereknek hosszas várótermi várakozás helyett leginkább pihenésre, nyugalomra, és a szülei gondoskodására van szüksége….

Dr. Bence Zsófia gyermekorvos Törökbálint 1. számú gyermekorvosi körzet írása

 #életmódorvos #egészsegeseletmód #fejfájás #gyermekrendelő #tanácsadás #babaápolás #gyermekorvos