Mozgás gyerekeknek

2021.04.15.

Ma is esőre áll, Nektek van már esőprogramotok?
Bizonyára mindannyian egyet értünk abban, hogy az egészséges életmód fontos része a testmozgás.
🏃‍♂️Tudjuk, hogy erre időt kell szánnunk, mégis néha nehezen vesszük rá magunkat.
⚽️Talán már többször elhatároztad, hogy a mindennapjaid részévé szeretnéd tenni a sportolást, hogy ezzel is megőrizd egészségedet.
🏀De aztán hol sikerült, hol pedig találtál valamilyen kibúvót, hogy aznap mégse mozogj.
🏈Miért olyan nehéz rávenni magunkat néha arra, amiről pedig tudjuk, hogy jót tesz nekünk és szükségünk lenne rá?
⚾️Ez az írás elsősorban azoknak szól, akiknek még nem sikerült beilleszteniük a rendszeres testmozgást a hétköznapjaikba.
🍎Először is tisztázd magadban, hogy miért akarsz rendszeresen sportolni, mi a célod ezzel! Nem a legjobb, ha pusztán testsúlycsökkentés vagy alakformálás a kizárólagos célod, sokkal eredményesebb és motiválóbb, ha a mozgás hosszú távú hatásait próbálod szem előtt tartani: hogy általa egészésgesebb és teljesebb életed lehet, és nemcsak most fogod jobban érezni magad a bőrödben, hanem idősebb korodban is meghálálja majd a szervezeted, hogy most törődtél vele.
🍏Fontos, hogy reális célokat tűzz magad elé! Ha eddig egyáltalán nem, vagy alig sportoltál, akkor ne akarj mindjárt heti 4 edzést betervezni (persze a hosszú távú célod lehet ez).
🚴‍♀️Először csak találj valamit, ahol elkezdheted a változtatást, és ez lehet egészen kis lépés is: pl. lift helyett lépcsőn mész fel, ha csak teheted, vagy 1 megállóval előbb leszállsz és sétálsz, vagy biciklivel mész valahová autó helyett, vagy ülő munka helyett állva végzel valamit.
🎾Próbálj meg olyan mozgásformát találni, amit szívesen csinálsz, vagy mindig szerettél volna kipróbálni! Még a mostani bezárkózós időszakban is számtalan online torna közül lehet válogatni, és sokfélét lehet kipróbálni ingyen is.
🤸‍♂️Ha ilyen torna mellett döntesz, akkor előre tervezd be a hetedbe, hogy mikor fogsz nekiállni, így kisebb az esélye annak, hogy mindig halogatod! És ha eljön a kijelölt időpont, akkor kezeld úgy, mint egy fontos megbeszélést vagy más halaszthatatlan programot a naptáradban, amit meg kell csinálni, és nem lehet áttenni máskorra.
🙁 Ha nagyon úgy érzed, hogy még sincs hozzá semmi erőd, akkor is azt javaslom, hogy kezdd el csinálni (még ha nagyon nehezen is megy elsőre), és legalább 10 percig mindenképpen folytatasd! 🙂 Ennyi idő alatt általában a szervezet már ráhangolódik a mozgásra, és már könnyebb lesz folytatni (persze itt nagyon fontos a bemelegítés, ahogy a mozgás végén a nyújtás is). Ha azonban 10 perc után is úgy érzed, hogy egyetlen porcikád sem kívánja, akkor megengedheted, hogy pihenj és máskor sportolj (de általában nem ez szokott bekövetkezni).
🏓Ha vannak gyerekeid, akkor érdemes velük közösen végezhető mozgásformákat találni, mert így a sportolást és a gyermekekkel töltött minőségi időt egyszerre élvezheted. 🎾🥏Lehet ez játszótéren labdázás, fogócskázás, közös bicajozás, görkorcsolyázás, vagy otthon is végezhető online gyerektornák bármelyike, ami felnőtteknek is mókás gyakorlatokat tartalmaznak (pl. tornázás plüssállatokkal). 🎾🛹Hiszen a lényeg, hogy a mozgás örömet okozzon!” (dr. Majoross Kinga)
🍎Nálatok mi vált be az elmúlt egy év során? 🙂