3. Életmódorvoslás a táncórán?

Az előző részben megismerhetted az életutam egy részét, ami a tánctanításhoz és az életmódorvosláshoz is vezetett.

Most pedig, ha már megérkeztünk az életmódorvosláshoz, felsorolom a pilléreit és🪧 megmutatom, hogyan valósítható meg minden pillér egy táncórán.

► mozgás
► táplálkozás
► támogató társas kapcsolatok
► stresszkezelés
► káros szerek és függőségek kerülése
► alvás

Ezeknek a tudatos ápolása gyakorlatilag mind megvalósítható egy táncóra vagy más társas mozgásforma keretében.

• 🏃‍♂️A testmozgás elég egyértelmű: a tánc tud közepes vagy akár magas intenzitású kardió edzés lenni, részben attól is függően, mennyire tesszük bele magunkat. Fontos benne az egyes izomcsoportok erősítése és nagyon fontos a nyújtás is, ezért a műhelyemben egy szakértővel is együtt dolgozom, Szalontai Katával, aki versenytánc és boogie-woogie bajnok, valamint gerinc- és stretching tréner, hetente tart órákat nálunk.

• 🥗Táplálkozás: érdemes odafigyelni, hogy mozgás előtt néhány órával ellássuk magunkat bőven szénhidrátokkal, hiszen ez adja a szükséges energiát, a szénhidrátok a szervezet üzemanyagai; legyen benne lassabb és gyorsabb felszívódású is, például egy zabkása gyümölcsökkel vagy teljes kiőrlésű szendvics zöldségekkel. Az energia utánpótláshoz is válasszuk az egészséges növényi ételeket!

• 👩‍❤️‍👨Támogató társas kapcsolatok: az életmódorvoslás egyik meghatározó pillére, hiszen ha visszatekintünk az életünkre, a boldogságunkat, elégedettségünket leginkább a kapcsolataink határozzák meg – a magányosság a dohányzással felérő egészségügyi kockázat, és nagyjából 10 évvel tovább élnek azok, akiknek valódi, élő emberi kapcsolataik vannak, és nem csak tovább, de jobb életminőségben is.

• 🥴Stresszkezelés: a mozgás önmagában, bármilyen mozgás, fantasztikus stresszoldó, főleg egy alapos levezetéssel, nyújtással a végén. A szervezetünk és a stresszhormonok úgy alakultak az evolúció során, hogy a stressz harcra vagy menekülésre készítsen minket, tehát mozgásra, és a veszély elmúltával, amikor mozgással megoldottuk a helyzetet, gyorsan lecsengjen a stresszreakció.

Ezért tesz nagyon jót a mozgás, valamint a felszabaduló dopamin és oxitocin miatt, amik a jó érzésekért felelősek. Mozgás után a szívverésünk is lassul, a nyugalmi pulzusunk alacsonyabb.

A táncot az intenzív mozgáson felül azért szeretem különösen, mert annyira el lehet benne mélyülni, hogy igazán fókuszált figyelmet hoz létre, folyamatosan végig a jelenben tudok lenni általa, megfigyelem a testérzeteimet, megismerem a különböző izmaimat. A tánc javítja a testtartást is, szóval kiválóan fejleszti a testtudatosságot – a testünk pedig csak a jelenben tud lenni, tehát az egyik legkönnyebben használható módszer arra, hogy a jelenbe kerüljünk, a testünk megfigyelése, a testünkkel való kapcsolódás.

A zene🎶 megérne egy egész fejezetet, hiszen az érzelmek széles skálája élhető át általuk, ami azoknak is segíthet megélni és megérteni ezeket az érzelmeket, akiknek egy hétköznapi helyzetben nehezebben megy. A táncban pedig a zene hangulatát is kifejezni, a díszítéseket, kis hangokat kijátszani pedig külön figyelmet igényel.

• 🚫Káros szerek és függőségek kerülése: általában a mozgással – és tapasztalataim szerint a tánccal különösen – olyan megküzdési stratégiákat tanulhatsz, melyek segítenek könnyebben venni a hétköznapi vagy akár nagyobb stresszhelyzeteket, rugalmasan reagálni a téged érő helyzetekre: türelem, kitartás, alázat, improvizáció, spontaneitás, csapatmunka, önbizalom, igényesség a munkádra, alaposság, szorgalom… Ezekkel felvértezve nem szorulunk az úgynevezett maladaptív, tehát valójában nem segítő pótmódszerekre, mint amilyen például a dohányzás vagy az alkohol. Főleg, mivel a sport előbb említett dopamintermelő hatásával alapvetően kiváltjuk magunknak azokat a jó érzéseket, amik hiányát mások a káros szerekkel próbálják pótolni.

• 🛏️Alvás: egy kiadós mozgás után jól eső fáradtsággal tudunk ágyba bújni, segíti az elalvást és javítja az alvás minőségét is, csak arra kell figyelni, hogy a mozgás után meglegyen a megfelelő levezetés, testileg és fejben is lehiggadjunk. A nyújtás fontosságára még egyszer felhívnám a figyelmet, valamint az alvásra hangolódásra egy nagyon jó ötletet kaptam a Hat Alma Közösség egyik tagjától, aki elmesélte: ők azt a szokást alakították ki a párjával, hogy esténként megosztják egymással az aznapi pozitív élményeiket, szóval közösen gyakorolják a hálát, ami bizonyítottan növeli a boldogságot.