4. Versenysport és egészségsport

🤸‍♀️🤾🤼‍♂️🏇🚴‍♀️🏓Beszéljünk az egészségsportról és a versenysportról is. Ismerjetek meg számos kiváló sportolót és aztán engedjétek el magatokkal szemben az óriási elvárásokat: a hobbi sport az EGÉSZSÉGET célozza, nem a teljesítményt.

Számos kimagasló versenysportolót láthatunk, akik a teljes értékű növényi étrendnek köszönhetik azt, hogy az egyébként is csúcsteljesítményüket még tovább tudták fokozni.
Például: az erős ember Patrik Baboumian, a testépítő Torre Washington, illetve magyar példa is van testépítőre, Váli Tamás, aki ráadásul teljes természetes módszerekkel, fehérjeporok nélkül épített elképesztő izomzatot. Az autóversenyző Hamilton, a focista Lionel Messi, a teniszező Venus Williams (aki az ízületeit érintő autoimmun betegsége ellenére is az élvonalban van!). Scott Jurek ultrafutó, illetve futók közül szintén van kimagasló magyar sportoló, Beda Szabolcs. Még Mike Tyson is beállt ebbe a hosszú sorba, nők és férfiak, kosárlabdázók, szörfösök, biciklisták, boxolók, teniszezők, amerikai focisok közé…🏉
🎥A Game Changers című filmet ajánlom, ha valaki még nem látta, itt is rengeteg olyan versenysportolót mutatnak be, akik kipróbálták a növényi étrendet és nem bánták meg.

❌Azt viszont fontos leszögezni, hogy a versenysport nem egészséges. A versenysport célja a minél nagyobb teljesítmény, ezzel gyakran együtt jár a túlzott terhelés, sportszív, akut sérülések, hosszú távon kopások kialakulása. Ilyen óriás terhelés esetén még fontosabb a tápanyagdús, gyulladáscsökkentő étkezés, mely fokozza az állóképességet és segíti a szervezet regenerációját.

✅Az úgynevezett egészségsport célja az egyén egészségének javítása vagy megőrzése. Ehhez is érdemes segítségül hívni a növényi táplálkozást, hiszen sokkal könnyebben kezd neki egyáltalán az ember, ha eleve jobb általános állapotú, és a motivációt is jobban fenntartja, ha az edzéseket élvezettel tudja végezni, mert jól bírja a terhelést és nincs vagy gyorsan megszűnik az izomláz.
A korrekt bemelegítés és az alapos nyújtás persze nem váltható ki semmilyen étrenddel!

🍆🥕🥒Bármilyen céllal is sportolunk, a növényi ételek kiválóan ellátnak üzemanyaggal, nem nehezítenek el (mint a túl sok fehérjét és zsírt tartalmazó állati eredetű élelmiszerek), sokkal könnyebb az emésztésük.

A nagy fehérje iránti rajongásban elhalványulhat az az információ, hogy a sprinter típusú, nagy méretű izomzat elsősorban hosszú láncú szénhidrátokból, az izom glikogén raktáraiból épül fel, ez biztosítja a rövid ideig tartó, robbanékony nagy teljesítményhez a gyorsan hozzáférhető energiát. A szálkásításban is alacsony zsírtartalmuk miatt segítenek a növényi ételek.

Emellett az izommunkához szükséges vérkeringést is fokozzák természetes értágító hatásukkal, és az ereket szűkítő plakkok kialakulását megelőzve vagy a már kialakult plakkokat csökkentve(!) a véráramlást tovább javítják. A növényi ételekben ugyanis egyáltalán nincsen a plakkokat képző, érelmeszesedést létrehozó koleszterinből, cserébe tele vannak rostokkal, ami pedig segít kivezetni a szervezetből a fölösleges koleszterint. Tehát kétszeresen is segít csökkenteni a szervezet káros koleszterinszintjét.

Edzés után a folyadékveszteség🥛 pótlására jól jöhetnek a magas víztartalmú ételek. A regeneráció is sokkal gyorsabb a magas antioxidáns tartalmú növényi ételeket fogyasztva. Sportsérülés, túlterhelés esetén is kiváló gyulladásgátló hatású, a „korral járó” vagy az ülő életmódból fakadó mozgásszervi panaszokat is tudja javítani.

Még egy érdekesség, hogy a teljes értékű növényi étrend hangulatjavító is, ami szintén fontos a sportolói motiváció fenntartásában.

A rostokra bővebben is kitértem egy kérdés kapcsán.