Szokásváltoztatás

2020.07.08.

🍏🍎Egy korábbi bejegyzés alatt Zsuzsa megosztotta a történetét, hogyan szokott le a dohányzásról (itt olvashatjátok: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=118653353232014&id=109357040828312)
🍏🍎Annyira inspirálónak tartottam, hogy szeretném megosztani itt a hírfolyamban is.
Több dolgot is kiemelnék belőle, ami segítség lehet bármilyen szokás megváltoztatásához.
🍏🍎”Nagy dohányosként egyszer csak lelkiismeret furdalásom lett, tudva, hogy mérgezem magam…1-2 évig vívódtam, de tudtam, le fogok szokni. Egyik reggel, mint egy sugallatra, döntöttem és nem gyújtottam rá többet… ami meglepő volt, hogy olyan eltökélt voltam, hogy egyáltalán nem szenvedtem, ami fura volt, az a mozdulat, a kávé mellett. Ami még nagyobb meglepetésként hatott rám, pár év elteltével a pulmonológián egy alapos kivizsgáláson vettem részt, aminek a végén azt mondta az orvos, hogy a tüdőm olyan, mintha soha egy szál cigit sem szívtam volna! 🤗✌🌞”
🍏🍎Mit mond ez a történet nekünk?🍏🍎
🍏1. Kell egy döntés. Egy igazi elhatározás. Amikor legbelül ott ül a kisördög és azt mondja, nem is akarod igazán, akkor tényleg nem akarod. El kell dönteni IGAZÁN, és jó, ha van hozzá egy igazi MOTIVÁCIÓ, mint Zsuzsának az önmérgezés helyett az egészség képe.
🍎2. A kávé melletti mozdulat… ezt úgy hívják, hogy trigger (kapcsoló, indítógomb), amihez rögzült a szokás. Példa erre a kávé melletti cigi, a TV előtti vagy ebéd utáni nassolás, vagy ha munkába menet mindig vesz egy fánkot. Ha le akarunk szokni valamiről, akkor meg kell változtatni a triggert (nem kávézni, nem tévézni, másik úton menni dolgozni vagy 5 perccel később indulni, hogy ne legyen idő beugrani a pékségbe, vagy biciklivel járni, hogy elkerüljük a csábítást).
Vagy pedig egy másik, kívánatos szokást kötni a kapcsolóhoz a rossz helyett. Például: ebéd után mindig eszem egy gyümölcsöt, iszom egy pohár vizet. Tévézés közben a szobabiciklin tekerek. A kávéba rituálisan fahéjat szórok rágyújtás helyett (ez a cukor helyett is mehet! 😉).
Könnyebb ugyanis valami pozitív dolgot megtenni, mint egy tiltottat nem megtenni, és ha „hibázunk” se keseredünk el annyira.
🍏3. A szervezetünk csodálatos és meggyógyítja magát, ha hagyjuk neki, nem bántjuk újra és újra, hanem tiszta levegővel, egészséges ételekkel (vagyis a megfelelő üzemanyaggal) tápláljuk, azzal, amire tervezve vagyunk.
🍎#KIHÍVÁS! Írd le ide a vállalásod (ezzel is erősítve az elköteleződésed, ami plusz egy trükk 😉) és vezesd magadnak 30 napig, hányszor sikerült betartani!
A vállalás formája legyen egyes szám első személyben, pozitív megfogalmazásban:
„Ha…. (meglévő trigger történik velem), akkor … (kívánatos új szokást teszem)”
30 nap múlva visszatérünk rá! 🙂