Vegán gyermek – Mit szól majd a gyermekorvos? 11. rész

► Változatos tünetek vetik fel a tejallergia gyanúját: gyakran okoz száraz, viszkető, ekcémás bőrt (és számos más káros hatása is van, többek között gyakoribbak mellette a felsőlégúti hurutos megbetegedések és fülgyulladások, súlyosabb az asztma, bélgyulladást és apró bélvérzéseket okozva a láthatatlan vérvesztéssel vashiányos vérszegénységet és más felszívódási hiányállapotokat okozhat, a növekedést kóros mértékben serkenti, ezáltal korai pubertást okozhat…); illetve a tej mint folyékony kalória és a sajtok, tejföl, túró, tejdesszertek stb. mint magas kalóriatartalmú (főleg magas zsírtartalmú) ételek ezek mellett gyakran közrejátszanak az elhízásban is.

► A tehéntej fehérjét nem fogyasztó gyermekekben ritkábbak a felsőlégúti hurutos betegségek, fülgyulladás, ritkább az ekcéma, elhízás, cukorbetegség, korai pubertás, helyette sokkal egyenletesebb a növekedésük, jobbak a kognitív képességeik, figyelmük.

► Az allergiás mechanizmus megítélésére legalább 3 hónap szigorú tejmentesség alkalmas, ennyit kell várni a tünetek szűnésére, majd a visszaterhelés során azoknak újból meg kell jelenni, hogy a diagnózist kimondhassuk; viszont a tünetek bizonyos fokú enyhítésére, a többi egészségügyi kockázat csökkentésére már a teljes tej elhagyása mellett a tejtermékek nagymértékű csökkentése is hozzájárulhat.

Allergiagyanús esetekben ezt szoktam javasolni a szülőknek:

„Ajánlott a következetesen megtartott tejmentes étkezés min. 3 hónapig az allergiás tünetek megszűnésének megfigyelésére.

Aki a családban nem allergiás (vagy az allergia nem bizonyított), neki is érdemes minimálisra csökkenteni az idegen faj tejének fogyasztását a gyulladáskeltő hatás elkerülésére.”

Tejmentes étkezést szoktam még ajánlani fertőzéses gyomor-bélhurut esetén is.

Tovább a 12. részhez →