Vegán gyermek – Mit szól majd a gyermekorvos? 12. rész

Mivel az ideális testtömeg és a hosszú távú egészség is nagyban függ a táplálkozástól, ezért ezt is ki szoktam hangsúlyozni elhízott vagy akár már a kis pocakot eresztett gyerekek esetében. A szívbetegségek is korán kezdődhetnek, szinte már nem is prevenciónak, hanem gyógyításnak számít ebben az életkorban foglalkozni velük.

► Nemrég járt nálam egy kamasz fiú, akinek a testtömege ugyan ideális, sportol is, de nála az iskolaorvosi szűrésen magasabb vérnyomás értékeket mért a védőnő és a rendelőben én is, a szülők pedig otthon. 24 órás vérnyomásmonitorozás eredménye az lett, hogy a vérnyomásának átlaga éppen hogy a 95 percentil alatt van, tehát nem mondható ki magasvérnyomás betegség, de gyakori ellenőrzés szükséges. És életmódterápia.

► Neki is azt javasoltam, hogy családjával együtt tanulja meg azt a táplálkozást, amivel az erei rugalmasak, a vérnyomása alacsony maradhat a valószínű genetikai hátrány ellenére, amivel indul, hiszen az elvégzett vizsgálatok alapján szervi okot nem találtunk a háttérben.

Szintén a teljes értékű, dominánsan növényi alapú étkezéstől várható, hogy a koszorúér elmeszesedés visszafordul, a vérnyomás normalizálódik.

Tovább a 13. részhez →