Vegán gyermek – Mit szól majd a gyermekorvos? 2. rész

► Igaz, hogy a teljes értékű növényi étrend némi utánajárás után valójában pofonegyszerű, és csak néhány ökölszabályra kell figyelni, mint például hogy mindenféle növényt lehetőleg minél feldolgozatlanabb formában és minél változatosabban fogyasszunk, lakjunk jól, biztosítsuk a B12 vitamint megbízható forrásból… de már csak azért is érdemes tájékozódni ÉS a gyakorlatban is nagyon jól enni és jól lenni, mert ezzel is bizonyítod a környezetednek, hogy ez a helyes irány.

Adott esetben még az egészségügyi szakembernek is lehetőséged adódhat elmesélni pár hasznos tényt. És itt a lényeg, bár vannak akik sajnos szaktekintélyükre, régi szokásokra hivatkozva még csak meg se hallgatnak új információkat, azért vannak köztünk nyitottabbak is. Szóval szerintem ne hallgassuk el az orvosaink előtt a tényeket, a ti felelősségetek is, hogy egyáltalán tudjanak róla, ez egy olyan terület, amiben van tanulnivalójuk.

Mivel orvosként folyamatosan képeznünk kell magunkat és tisztában lenni a legújabb ajánlásokkal a szakterületünkön, és ha egy páciensünk olyan állapottal fordul hozzánk, amiben nem vagyunk járatosak, akkor nagyon fontos utánanéznünk, hiteles forrásból tájékozódnunk – és mivel egyre több a vegán felnőtt és gyermek is, lassan bizony az orvostársadalomnak is ki kell képeznie magát a témában.

Szeretném azt is leszögezni a kollégáim védelmében, hogy nem kaptunk az egyetemen táplálkozás témájú képzést! Ezért nem róhatjuk fel az orvosoknak, hogy nem tudnak táplálkozási tanácsokat adni, hiszen ez a dietetikus feladata.

De mivel egyre terjed az igény az egészséges táplálkozásra, érdemes felkészülnünk, hogy ha a részleteket annyira nem is, de az alap irányelveket ismerjük, és a MOTE-val, a Magyar Egészségmegőrzési és Életmódorvostani Egyesülettel is ezen dolgozunk.

► Az előadáson is felhívtam a jelenlévő figyelmét: ez a Ti felelősségetek is, mondjátok el az orvosotoknak, a gyerekorvosnak, a védőnőnek, hogy növényi étrenden éltek és így nevelitek a gyermeketeket, igenis legyen tudomásuk arról, hogy egyre több embernek van ilyen igénye és fontos ezt az egyre több embert szakmailag hiteles információkkal ellátni. Tehát tanulnunk kell. És fogunk is, csak jusson a tudomásunkra, hogy ez fontos és sokatokat érint.

Tovább a 3. részhez →