Vegán gyermek – Mit szól majd a gyermekorvos? 9. rész

►  KERÜLENDŐ élelmiszerek

Ha a családban vagy a környezetben nem mindenki tudja vagy akarja tiszteletben tartani az elveinket, akkor is fontos velük megegyeznünk, hogy mi az, ami mindenképp kerülendő – nyilván itt most csak az egészség szempontokról beszélek, etikai alapú döntéseknél más a helyzet. Viszont a támogató társas kapcsolatok ápolása is egészségvédő, szóval érdemes megfontolni, hogyan kommunikálunk és meddig megyünk el. Mindenesetre a gyermek táplálása a szülő kompetenciája és felelőssége, de a békés családi légkör is az.

Alapvetően kerülendő tehát:

  • a feldolgozott ételek általában: hozzáadott cukor, olaj, adalékanyagok
  • különösen a feldolgozott vörös húskészítmények, füstölve, pácolva… ezek kifejezetten rákkeltőek! (WHO)
  • Erősen ajánlott továbbá kerülni tejtermékek közül a teljes tejet, sajtot, tejfölt, édesített/ízesített joghurtokat és tejitalokat; ha már valami, (mondom, egészség szempontból, nem etikailag…!) akkor jobban beleférhet kis mennyiségben a natúr joghurt, kefír, esetleg a zsírszegény túró.

De én igyekszem mindig megnyugtatni a hozzám fordulókat, hogy mindez egyáltalán nem muszáj, kis mennyiségben sem. Sőt, a fajidegen fehérje nélkül sokkal egészségesebben lehet élni, a tehéntej fehérjét nem fogyasztó gyermekekben ritkábbak a felsőlégúti hurutos betegségek, fülgyulladás, ritkább az ekcéma, elhízás, cukorbetegség, korai pubertás, helyette sokkal egyenletesebb a növekedésük, jobbak a kognitív képességeik, figyelmük.

Tovább a 10. részhez →