Hangulatjavító ételek

2021.03.21.

🍎🍏Személyes hangvételű bejegyzés…🥰😇
Nagyon nehezen élem meg mostanában a kórházi munkám során tapasztaltakat 🤯😔 ezért utánajártam, milyen ételek tudnák egy picit támogatni a hangulatomat és teljesítményemet.
🍎Alapvetően a teljes értékű növényi étrendet tartom, ami gyulladásgátló hatásával a depresszió legjobb étkezési ellenszere, ugyanis a gyulladásos állapotok növelik a hangulatzavar kialakulását.
🍏Rövid evolúciós magyarázat: fertőzés estén jól tesszük, ha nincs kedvünk semmihez és visszavonulunk, ezzel erőt spórolunk a gyógyuláshoz és megvédjük a társainkat is a fertőzéstől. Tehát valahol hasznos a nyomott hangulatra való hajlam, így maradhatott fenn a szelekció során.
🍎A munkám során viszont nem hasznos (bár teljesen érthető). És mostanában rengeteg embert érint a megváltozott körülmények és bizonytalanság miatt, meg mert nem tudjuk a szokásos megküzdési stratégiáinkat alkalmazni, amivel kikapcsolódhatnánk, feltöltődhetnénk… szóval hátha Nektek is egy kis segítség ez.
🍏Egyébként a sport ugyanolyan jól csökkenti a szorongásos tüneteket, mint az általában adott antidepresszánsok! ‼️(https://nutritionfacts.org/…/exercise-vs-drugs-for…/) Szóval már csak ezért is érdemes beiktatni valamiféle mozgást a mindennapokba, ez tényleg bármi lehet, nem ismerem az élethelyzeteteket és körülményeiteket, lehet, hogy egy kicsit kreatívnak kell lenni… Nekem most annyi fér bele, hogy két-három metrómegállót tempósan legyalogolok munkába menet. Hazafelé már nekem sincs erőm.
🍎Az étrendemmel kapcsolatban pedig két dolgot szeretnék “bevallani”. 🙂
🍏Egyrészt óriási segítség ennek a megtartásában az, hogy már van egy kialakult rutinom, bevásárolt szárazanyagaim, bejáratott zöldségesem (a legjobb szomszéd 💚) – és ami a legfontosabb, két lelkes támogatóm, akik sokszor főznek vagy sütnek: Férjem és Anyukám. 🥰 Néha pedig rendelünk is (Magyarvári Szilvitől, nem győzöm eleget hangsúlyozni, mennyire finom, és milyen hálás vagyok neki is, amikor nem nekem kellett főznöm, mégis egészséges és ízletes étel kerül az asztalra! 💚 Próbáljátok ki Ti is, HatAlma10 a kuponkód a lasvegans.eu/etelrendeles oldalon).
🍎Másrészt, bár igyekszem személyes meggyőződésből az egészséget és a vegán (nem ártó) szellemiséget is szem előtt tartani, bizony stresszhelyzetben előfordul, hogy olyasmit eszem, ami feldolgozott, nem egészséges. Cukrot vagy fehér lisztet vagy olajat tartalmaz (illetve általában mindhármat), esetleg nyomokban tejszármazékot, továbbá számos adalékanyagot… könnyű kitalálni, mik ezek: keksz, süti, fehér kalács… ilyenkor valami ugye megnyomja a piros gombot az agyamban, 📢 bekapcsol a túlélés üzemmód és elkezd villogni a KALÓRIA‼️ felirat. A kalória pedig ugye túlélés és örömforrás, hiába tudjuk, hogy amúgy pont gyulladáskeltőek. 🤓🤷‍♀️ Így vagyunk huzalozva. Az egészséges szokások evolúciósan nem normálisak. (Erről is lesz szó a péntek esti előadásomban.)
📢😎‼️Az extrán hangulatjavító ételek között pedig ezeket találtam, amik közül, amire csak lehet, most külön figyelek majd a teljes értékű növényi étrenden belül, hátha néhányat ti is be tudtok iktatni – már csak a finom ízük miatt is feldobhatják a hangulatot 🙂 🍎🍏
– sárgarépa (karotinoidok)🥕
– paradicsom, görögdinnye, pink grapefruit, guava, papaya (likopin)🍅
– zöld levelesek és babfélék (folát)🥦
– meg úgy általában, összességében minél több zöldség (napi 8,2 adag) és gyümölcs (napi 7,2 adag)
– például alma, bogyós gyümölcsök, szőlő, kel, hagyma, és még a zöld tea is
(‼️és ez csak az ételekkel működik, antioxidánsok táplálékkiegészítő formájában nem, sőt, még ártalmasak is lehetnek)
https://nutritionfacts.org/…/antioxidants-and-depression/
– fűszerek: szegfűszeg, gyömbér, rozmaring, kurkuma, oregano, fahéj, szerecsendió🧂
https://nutritionfacts.org/…/which-spices-fight…/
– sáfrány és levendula (összehasonlíthatva egy-egy gyakori gyógyszerrel, ugyanolyan hatásosnak bizonyultak)
– víz! Az agyunk 75%-a víz, így amikor nem iszunk eleget, az agyunk tulajdonképpen zsugorodik! Igyatok sok vizet. 🧠
😍Valamint: megnéztem néhány videót dr. Gregertől, engem egy kicsit felderített 🙂